Monopoly

9 Бордови игри за финансовa грамотност – освен Монополи

Настолните игри са хубав начин за забавление на цялото семейство. Освен добре прекарано време, някои представляват и възможност децата да придобият знания и умения, чрез най-естествения за това начин – играта. Най-малките се учат да смятат и броят, а в ранна училищна възраст развиват способност да мислят критично, да подхождат стратегически. Този тип игри разпалват въображението, карат ги да влизат в определени роли, да проявяват остроумие, състезателен дух или да си сътрудничат с една цел – победа!

Финансово ограмотяване, семейни финанси, покупко-продажба, предприемаческо мислене, смятане, предсказване на ходове са част от думите, които характеризират игрите, които ще разгледаме в тази статия. Общото между тях е, че силно ви ги препоръчваме за изживяване на приятни моменти в обстановката на семеен уют, а защо не и като идея за силни емоции и шумни партита, в близко бъдеще. 

Монополи – първата, за която се сещаме от този вид, която сме играли и имаме вкъщи, в най-разнообразни варианти, за малки и (или) големи. Да продължим с останалите, за които сме избрали да разкажем:

Кои са настолните игри, от които да учим за пари, семеен бюджет, инвестиции и финансови ходове. Как се играят, за кои възрасти са подходящи, на какви цени можете да ги намерите.

1. The game of life

Съществуват няколко обновени версии на играта, която първоначално излиза на пазара през 90te години на миналия век.

Животът е пълен с предизвикателства, с криволиченето по пътеките на играта, играчите учат правилата на живота – как да направят правилния избор на образование, професия и какви са последствията от това. Правилните решения водят до натрупване на състояние. Плащане на сметки, как се променя семейния бюджет при отглеждане на деца, инвестиране на спестените средства, са част от нещата, с които децата се сблъскват на игра. 

Играе се от 2-4 играча

За деца на възраст 8+

Цена: ( варира при различните издания)

2. Money bags coin value game

Събиране, броене и обмяна на пари. Забавна за деца, които вече са се научили да смятат. Помага да осъзнаят стойността на парите. Комплектът съдържа монети и банкноти, с които се учат да броят пари и да връщат ресто.

Играе се от 2-4 играча

За деца на възраст 7+

Цена: около £17

3. PayDay

Игра, съществуваща от далечната 1975, на пазара, можете да намерите, както по-стари “винтидж” издания, така и актуализирани такива.

Таблото на играта представя дните от календарен месец. Избирате колко месеца ще играете – колко пъти ще изминете таблото. Получавате заплата в началото на месеца, с която трябва да платите месечните си сметки, да платите на съсед, да дадете пари за благотворителност, да платите за забавление – Fun Day. Изкарвате пари, но всеки ден възникват непредвидени разходи, точно както в реалния живот. Имате възможност да увеличите средствата си с кредит, в случай че изтеглите карта Happy birthday, има и Jackpot.

Играе се от 2-6 играча

На възраст 8+

Времетраене: 45 мин.

Цена: около $15 

4. Cash Flow for Kids

Създадена от Робърт Кийосаки – автор на книгата “Богат татко беден татко” и множество други книги за предприемачество, инвестиции, бизнес, фискална политика, управление на финанси. Привърженик на идеята, че децата трябва да познават принципите, движещи света на финансите, създава играта за деца след огромния успех на версията за възрастни.

Таблото има две трасета – Rat Trace and Fast Trace. В Rat Race се движите с едно хвърляне на зара, във Fast Trace с две хвърляния на ход. Получавате заплащане, преминавайки през сектора PayCheck. На този етап теглите и карта, криеща изгодна или неизгодна сделка. На бързото поле (Fast Trace) получавате достатъчно пари и трябва да решите как ще ги инвестирате. Печели онзи, който първи успее да постигне реализиране на мечтата си или който изкара $ 50 000. 

Играе се от 2 до 6 играча,

На възраст 6+

Времетраене: 60 мин. 

Цена: ( около) 60 Евро

5. Food Chain Magnate

Във Food Chain Magnate започвате като управител на малка верига за бързо хранене и целите да се издигнете до позицията Food Chain Magnate. За целта трябва да наемате работници, да ги обучавате и да внушавате нужди от различни храни и напитки у клиентите… за да можете после да им продадете съответните храни и напитки! Играта има и възможност за разширение – The Ketchup Mechanism & Other Ideas добавя редица модули, нов комплект постижения и компоненти за 6ти играч.

Играе се от 2-5 играча

На възраст 14+

Времетраене 120 мин.

Цена: 175 лв. ( Базова версия) 

Цена на приложението The Ketchup Mechanism & Other Ideas- 175 лв.  

6. Ice Cream Empire

Движейки с павилиона за сладолед из таблото (картата на Америка), събирате активи, купувате и продавате на цените на локалния пазар различните вкусове сладолед. Откривате магазини (поставяйки флагчета), който събере $ 3000, изгради верига от 8 магазина, е

“ Сладоледения Магнат” и победител.

Играе се от 2-4 играча

На възраст 7+

Времетраене 60 мин.

Цена (около):  $30

7. Modern Art

Купувате и препродавате на аукцион произведения на изкуството, по възможност с печалба. В случай че сам се наложи да изкупите картина, която сте обявили за продажба, плащате на банката. Творбите са от пет художника. След всеки кръг картините на различните творци се преоценяват и стойността им се променя, в зависимост от това кой автор е реализирал как са вървели продажбите досега. След края на четвърти кръг, победител е брокерът с най- голяма сума кеш.

Играе се от 3-5 играча

На възраст 10+

Времетраене 45 мин.

Цена около: 60 лв.

8. Cacao

Играта „Какао“ ще ви пренесе в екзотичния свят на „кафявото злато на боговете“. Като вождове на своите племена вие ще водите народите си към слава и благоденствие, търгувайки какао насред джунглата. Използвайте умело способностите на своите берачи, за да добивате и търгувате какао. Възползвайте се от обилните ресурси на природата и щедростта на боговете и ще бъдете възнаградени богато. Събирате реколта от плантациите. Разкривате териториите на джунглата. Продавате събраното какао на пазара.

Играе се от 2-4 играча

На възраст 8+

Времетраене 45 мин.

Цена: 45лв.

9. Monety 2 в 1

Създадена от екипа на Monety. Учи децата как да мислят в перспектива, да взимат решения, да управляват ресурси, да си поставят цели и да ги постигат.

Образователната семейна игра Monety е страхотен и забавен начин да въведете детето в света на парите. Картите в комплекта включват различни финансови понятия, а един „късметлия“ ще изтегли картата Фалит.

С помощта на интересни карти децата на възраст 7+ ще развият полезни за ежедневието навици. Картите включват понятия като джобни пари, бюджет, доход, спестявам, дарявам, с които да започнете семейна дискусия за значението им. Играта цели децата да се замислят върху консуматорското поведение, ограничеността на ресурсите, отговорността към разходването им, създаването на полза и стойност за семейството, обществото, околната среда.

Образователните карти и семейната игра имат възпитателен характер, като учат децата да участват активно в задачите на домакинството.

* ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ: Игрите, чиито цени са обозначени във валута, различни от лева, можете лесно да намерите и поръчате онлайн от чуждестранни сайтове.

Детството е времето, в което най-силно можем да се забавляваме и мечтаем, но притежаваме и най-голяма способност да учим. Възползвайте се от предложенията и купете играта, която ви е харесала най-много!

Подобни публикации