Дете помага в кухнята

Домашни задължения – как да научим децата да помагат вкъщи

Участието в домашните задачи е възможност за детето да стане по-организирано и да добие способности, които ще му бъдат от полза в бъдеще. Не е за подценяване факта, че участието на детето в извършване на определени дейности подходящи за неговата възраст и възможности, освобождава на нас родителите време.

Как да накараме децата, обаче да погледнат положително на идеята.

Съветите по- долу ще Ви дадат яснота как да „ вкарате“ детето в задачите на домакинството, според тяхната нагласа и готовност. Във всяка възраст детето може да допринася, за реда вкъщи и да изгражда полезни навици.

Възраст 2-3:

Възрастта, в която децата са преди всичко „откриватели“, тъй като обичат да правят онова което правят мама и татко и силно вярват, че се справят също толкова добре. Не им спирайте ентусиазма и се въоръжете с търпение за да предотвратите малки наранявания и големи бели.

Възложете им задачи, с които наистина могат да се справят. – Да Ви подават дрехи и щипки докато простирате, да събират дрехи и играчки от пода, да помагат в оправянето на леглото, да забърсват, когато нещо се разлее.

Възраст 4-5:

Децата продължават да искат да помагат, но вече се нуждаят от някаква поощрителна награда за свършеното. Да им покажете в по-големи детайли, как точно трябва да бъде свършена работата, а също и да ги възнаградите, отбелязвайки звездичка на табло или залепвайки малка ваденка, също помага.

На тези години са способни да събират масата, и да се включват в готвенето ( само като помощници разбира се ). Слагане по местата напазаруваните продукти, поливане на растенията, са дейности, които с успех могат да вършат.

Възраст 6-9:

Ентусиазмът за домашни задачи намалява, защото са заобиколени от толкова много по-интересни неща, които ги занимават. Тук е мястото да им обясним за важността на това и непоколебимо да им възложим отговорности. Значимостта от свършеното следва да бъде изтъкната. Това би ги накарало да се чувстват удовлетворени.

Пускане на прахосмукачка, метене, събиране на изсъхнали дрехи от простора, бърсане на прах, както и грижа за домашния любимец са дейностите, с които могат да се справят на тези години.

Възраст 10-12:

Порасналите деца са способни да оказват значима помощ и отмяна в домакинскинството, не е особено лесно обаче да ги убедим да го правят! Важно е да му вменим необходимостта от това и да не го критикуваме.

Миене на чинии, готвене на не-трудни ястия, миене на колата, използване на пералнята и миялната машина, дребни работи в градината, като окопаване, плевене, почистване с гребло.

Възраст 13-18:

На тази възраст децата, могат да вършат почти всичко в дома стига да сте им показали правилния начин. Трябва да сложим приоритети, защото свободното време е ограничено , поради големия обем задачи, възложени от преподавателите в училище.

Пране, гладене, миене на прозорците, смяна на електрическа крушка, почистване на хладилника, правене списък за пазаруване.

Как да ги убедите, че трябва да помагат в домакинството..

След определена възраст помагането в домакинството не е нещо, което децата приемат с охота. Въоръжете се с търпение  и настоявайте. Бъдете непоколебими за спазването на установените правила. Нека не ви виждат разколебани.

Интересни похвати и добри практики:

Събота сутрин  всички в семейството се захващат с определена задача по почистването на дома. Програмата и повтарящите се „ритуали“ се харесват на децата, стига да се спазват от всички!

Договорка – „ Всеки- своето“. Всеки от семейството се грижи за подредбата на своя кът, своите дрехи и т.н.

Писмена програма – дневник, който да подсеща децата, за възложени задачи!

Създайте разнообразие: Правенето на едни и същи неща може да доскучае, затова се погрижете през определени интервали от време да възлагате различни задачи, давайки на детето възможност да изрази предпочитания.

Обсъдете го предварително: Нека не бъде насила. Обяснете ползите, които това ще донесе за самото дете и наблегнете на това, че и за Вас ще е от голяма помощ. Отговорете на въпросите и проявете разбиране. Не се намесвайте често за да поправяте свършеното. За да избегнете отчаянието, не проявявайте прекалено големи изисквания, обяснете, че един ден вероятно то ще надмине дори Вас! 

Създайте настроение – за да може с ентусиазъм детето да влезе в роля, можете да използвате предмети, като специална детска лейка, престилка, кошче за отпадъци с любим герой, метла в любимия му цвят, която заедно сте избрали, предпазни ръкавици, детски подложки за сервиране и др.

Игрите Monety, също имат за цел да запознаят децата с важността на поемането, на отговорност. Добра идея, носеща винаги добро настроение, е използването на залог за загубилия в играта “Избегни фалита”, да свърши домакинска задача, според картата която му се е паднала..;)..

Similar Posts