Касичка-прасенце

Касичка

Под различна оригинална форма и дизайн, съобразена с интериора на детската стая и усещането ни за естетика, касичката поднесена с разговор на темата „Спестяване“ винаги е добра идея и за подарък на детето.

Особен интерес напоследък представляват дигиталните касички, проектирани да работят с български стотинки. Те броят парите, които пускате, а събраната сума се изписва на цифров екран. Можете да ги намерите, във вид на прозрачен съд напомнящ буркан, прасенце или в красив цветен дизайн на бухалче, панда, куче.

Предлагаме Ви интересен модел на касичка, който можете да направите заедно с децата. Нужни са само картон A4, лепило и темплейта, който можете да свалите от тук..

Докато децата режат, сгъват и лепят можете да ги запознаете с интересни факти за историята на касичката- прасенце, които открихме…

Как е възникнала касичката прасенце и защо е най- популярната форма на касичка  до днес

Възникването на касичката във формата на прасенце датира от преди 600 години. В основата на изобретението стои игра на думи.

През 15ти век хората използвали глинени съдове за да съхраняват своите спестявания. През тези времена металите били скъпа суровина, рядко използвана в оборудването на домакинството. Съдовете били правени от глина на английски думата “pygg”.

Така, че когато на хората им оставали пари, те ги слагали в глинен съд или гърне. Поради различното произношение на думата pygg, което се установило през Англосаксонския период ( V- XI в.), думата глина- pygg и думата прасе- pig, започнали да имат еднакво звучене.

Влагайки хумористичен смисъл, произхождащ от играта на думи, английски грънчари започнали да правят съдове за спестяване с формата на прасенце. Касичката в този си вид бързо се възприела. Асоциацията на прасето с калта, мръсотията и глината допълнително карало хората да приемат новата форма на съда за спестяване.

Друга теория посочва Изтока, като първоизточник на традицията. 

В Китай, прасето е символ на благоденствие. Смята се, че причината за отдаване на тази почит е в овалната форма на тялото и заоблената форма на корема, които се асоциират с тази на Земното кълбо. 

Друга теория посочва жителите на остров Ява ( Индонезия), като откриватели на прасенцето касичка. За това свидетелстват находки, на съдове за спестяване под формата на прасе, още от от XIV век.

Не са много оцелелите до днешни дни древни теракотени, индонезийски касички. Откритите са изключителна рядкост, тъй като, оригиналният замисъл на касичките бил те да имат само един тънък процеп, от който да се пускат монетите, а за да се извадят спестяванията трябвало да бъде счупен. 

Във Великобритания касичка прасенце от този период, била предложена на търг за сумата от около 10 000$. 

В други държави, като Германия, Холандия и други Скандинавски страни подаряват прасе касичка, защото символизира късмет и благополучие. 

Къде точно са се е появила първоначално прасе- касичката- На Изток или в Западна Европа, или на различни места независимо едно от друго, до днес символизира навици за спестяване. Темата е винаги актуална.

Прочетете ТУК интересни практични съвети, за това как да учите детето си да спестява.

Спестяването е общо понятие, което добива по- ясно измерение, когато имаме наум конкретна желана покупка. Децата от малки имат касичка, но знаят ли как да определят спестовна цел? Какво е спестовната цел и как тя ни мотивира да спестяваме. Гледайте кратък разказ за това, какво е спестовна цел и как да определим своята.

Подобни публикации