Финансови Навици за децата

Пет навика за парите, на които да научите децата си

Финансови навици на децата- никога не е късно да започнете да ги изграждате.

Обучението на децата на финансови навици от ранна детска възраст ще им помогне да станат финансово грамотни възрастни.

Можете да използвате ежедневните преживявания, за да внушите на децата си финансова информираност и интелигентност. Ето пет навика, свързани с парите, на които можете да започнете да ги обучавате в момента. Първите два могат да се прилагат за много малки деца, докато последните три вероятно са най-добри за деца на 8 години и нагоре.

  1. Значимостта на родителския пример
    От най-ранна възраст децата започват да наблюдават родителите си във всички области на живота, включително харчене, спестяване и отношение към парите. Децата попиват нагласите ни за парите докато ни наблюдават.

Вие и вашият партньор винаги ли получавате най-новите джаджи, коли или предмети за къщата? Ако е така, вероятно децата ви ще развият финансово отношение „искам го, мога да го имам“. Това може да доведе до някои болезнени финансови грешки. Практикувайте пазаруване по бюджет. Използвайте купони в хранителния магазин. Приготвяйте вкъщи снак за разходката, вместо да купувате нездравословни, пакетирани храни. Дори децата ви да са малки, те забелязват тези неща и ще се научат да ценят парите.

2. Накарайте ги да чакат да си купят неща, които искат
Да научим как да забавим удовлетворяването е много необходимо умение в днешното общество „имай го сега“. Научете децата си, че когато отиват в магазина с вас, те не винаги напускат с нещо. Ако не могат да спрат да говорят за тази нова играчка, която искат, предложете им, да я поискат за рождения си ден или Коледа. Позволете им да печелят пари, като помагат с домакински работи и така сами да си осигурят желаното.

Тези подходи научат децата на дисциплина с харченето. Щом започнат да разчитат собствените си средства, няма да има вероятност да изгорят дупка в джоба си.

3. Научете ги да спестяват в дългосрочен план
Чудесен начин да научите децата на спестяване е с правилото на третините. Когато вашите деца получат надбавка или пари за рождения си ден, накарайте ги да сложат една трета в дългосрочна спестовна сметка, като 529 спестовна сметка в колеж и една трета в спестовна сметка за по-голяма покупка като мотор или iPhone; последната трета може да бъде изразходвана веднага.

Оставете ги да отидат до банката с вас и депозират парите, така че да се чувстват отговорни за това. Показвайте им онлайн извлеченията на банките всеки месец и как парите им растат с лихва. Можете да им помогнете да си поставят цели за по-големи предмети, за които може да искат да спестят, като нов мотор, кухня за игра или дори пътуване до Дисниленд.

4. Научете ги как да сравняват цена, характеристики и качество
Вземете децата си да пазаруват с Вас и сравнете цените с тях на различни артикули, така че да виждат стойността в това, което можете да купите. Покажете им две ризи на различни цени и обяснете защо те са различни по цена (материал, продажба или търговска марка). Заведете ги в хранителния магазин и им покажете как един и същ хранителен продукт може да има две различни цени. Нека да ви помогне да решите коя да купите. Когато отивате да пазарувате обратно в училище, определете бюджет и ги накарайте да си набавят нужните дрехи – в рамките на този бюджет. Преподаването им за сравняване на пазаруването, докато са млади, ще помогне да се превърне в навик, така че с напредване на възрастта става автоматично.

5.Оставете ги да вземат решения и да се поучат от грешките си
Ако детето ви спести достатъчно пари за нещо, което смятате, че ще съжалява да купи по-късно, оставете го да го купи все пак. Децата ще запомнят, че да харчат спестяванията си за играчка, която са използвали само няколко пъти, затова може да направят различен избор в бъдеще, помнейки този болезнен урок. По-добре е те да се научат сега, отколкото когато са по-възрастни и последиците са много по-големи.

Здрава основа на финансова грамотност
Обучението на децата на здравословни парични навици, когато са малки, ще ви помогне да станат финансово отговорни възрастни. Те могат да надграждат тази здрава основа още от детството, когато започват да учат за кредит, лихви и интелигентно заемане.

Предоставянето им на строителни блокове рано ще ви позволи да затвърдите все по-сложни и важни уроци, докато те растат. Да помагате на децата си да изграждат здравословни навици за пари е едно от най-добрите неща, които можете да направите за тях като родител.

Similar Posts